Is de bouwwereld klaar voor het Gebouwmodel?

 

Met de opkomst van Revit moet hoognodig de vraag gesteld worden of de bouwwereld wel klaar is voor het werken in een 3D Gebouwmodel. In het huidige BIM denken van de bouwwereld staan de tekeningen nog steeds centraal. Deze tekeningen moeten nog steeds voldoen aan normen die opgesteld zijn in de tijd dat een tekeningset inderdaad het enige was wat van het ontwerpteam naar de uitvoering ging. Op dit stukje papier moest dus door middel van lijnstijlen, lijndiktes, arceringen en allerlei teksten en symbolen aangegeven worden hoe het bouwwerk er uiteindelijk uit kwam te zien.

 

In de huidige ontwikkelingen en discussies over localisers ziet men dat de genoemde antieke normen nog steeds leidinggevend zijn voor de werkmethodiek in het gebouwmodel. Helaas is de praktijk dat juist het weergeven van de juiste lijnen en arceringen een groot struikelblok is in een gebouwmodel. Natuurlijk is elke gewenste tekening te realiseren, alleen is de benodigde energie om tot dit resultaat te komen buitenproportioneel groot. In de discussies over het invoeren van standaarden ligt dan ook een grote nadruk op de verschillen stijlen en de juiste weergave hiervan.  

Het zou zinvoller zijn een discussie te voeren over de inhoud van een 3D gebouwmodel. Waarom heel veel moeite doen voor het plaatsen van een arcering als ook rechtstreeks uit het model het materiaal opgevraagd kan worden. Waarom openingssymbolen plaatsen in aanzichten als ook direct de plattegrond geopend kan worden waarin de openingsrichting staat aangegeven.

Door een 3d gebouw aan te bieden zou het tekenwerk veel minder belangrijk moeten worden. In plaats van verschillende tekeningen te gaan vergelijken is het veel zinvoller om naar het model te kijken. Via een viewer is dat al goed mogelijk, en kan iedereen zelf de voor hem relavante informatie uit het model halen.

De kracht van het werken in een gebouwmodel zit hem er in dat het ontwerp virtueel gebouwd wordt voordat met de daadwerkelijke uitvoering begonnen wordt. Het bouwen van dit model gaat in de basis identiek aan het bouwen in de werkelijkheid. Er worden bouwkundige elementen geplaatst met alle eigenschappen die deze elementen ook daadwerkelijk krijgen. De eigenschappen van deze elementen zijn elk moment op te vragen en zijn altijd aktueel.

            

JV3D CAD Dienstverlening © 2009